Luuk de Jong

Luuk de Jong, het jongere broertje van Siem de Jong, komt in clubverband uit voor FC Twente. De 21-jarige spits bewees in het shirt van de Enschede FC van waarde te kunnen zijn en dat heeft ook bondscoach Bert van Marwijk gezien.

De Jong startte zijn loopbaan als profvoetballer in het seizoen 2008/2009 in Doetinchem bij De Graafschap, waar hij al sinds 2001 in de jeugd speelde. Een lang profdienstverband bij De Superboeren werd het niet. De rechtsbenige aanvaller kon al gauw rekenen op interesse van onder meer PSV, Ajax, FC Groningen, SC Heerenveen, FC Utrecht en FC Twente. Laatstgenoemde club trok aan het langste eind.

Bij FC Twente kwam De Jong, door zijn teammaten ook wel Luukinho genoemd, tot 39 goals in 75 officiële duels. Dat leverde ook iets op. In het seizoen 2009/2010 werd de spits met de Tukkers landskampioen en in 2011 werd de nationale beker gewonnen. De Jong won met zijn huidige werkgever ook twee keer de Johan Cruijff Schaal.

In het seizoen 2011/2012 had De Jong 51 officiële wedstrijden nodig om 32 doelpunten te maken. Dat resulteerde in een vaste plek in de selectie van het Nederlandse elftal. In het shirt van Oranje maakte de aanvaller al op 7 februari 2011 tegen Oostenrijk zijn debuut. In de totaal vijf interlands die hij speelde scoorde hij één keer.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 27 August 1990
Geboorteplaats Aigle, Zwitserland
Huidige club FC Twente
Positie Aanval
Rugnummer 18
Interlands 7
Doelpunten 1