Maarten Stekelenburg

Maarten Stekelenburg, in 1982 geboren in Haarlem, staat sinds het seizoen 2002/2003 onafgebroken onder contract bij Ajax. De keeper, die al vanaf zijn dertiende levensjaar bij Ajax speelt, kwakkelde echter jarenlang met blessureleed, waardoor hij geen enkel seizoen alle competitiewedstrijden van de partij was. Desondanks was te zien dat Stekelenburg met zijn lengte van bijna twee meter buitengewone kwaliteiten heeft voor het keepersvak.

Zijn talent ontaardde in een oproep voor Oranje. Stekelenburg keepte op 3 september 2004 zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal. Zowel op het WK 2006 in Duitsland als op het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk werd De Steek benoemd tot tweede doelman achter eerste keus Edwin van der Sar. Laatstgenoemde gaf na het EK 2008 aan te stoppen bij de nationale ploeg, waardoor Stekelenburg een rang in de pikorde is opgeschoven. Hij mag zich voortaan de trotse eerste keeper van Nederland noemen. Tot op heden speelde de doelman 25 wedstrijden voor het Nederlands elftal.

In het seizoen 2008/2009 werd Stekelenburg door trainer Marco van Basten gepasseerd. Keeper Kenneth Vermeer kreeg de voorkeur. Desondanks kwam de plek van Stekelenburg bij Oranje geen moment in gevaar. Afgelopen werd de doelverdediger bij Ajax weer onomstreden verklaard door de huidige trainer Martin Jol. En dat is gezien zijn vorm meer dan terecht. Stekelenburg droeg in totaal 165 keer het Ajax-shirt.

Na het EK 2008 stopte Edwin van der Sar als doelman bij het Nederlands elftal en werd Stekelenburg de vaste keeper van Oranje. In aanloop naar het WK voetbal  2010 in Zuid-Afrika liet hij zien dat hij een waardige opvolger was van Van der Sar. Nederland is daarom ook niets voor niets gekomen tot de finale van het WK waar Oranje helaas in de finale werd verslagen door Spanje.

In juni 2011 maakte Maarten Stekelenburg de overstap van Ajax naar AS Roma waar hij een vierjarig contract tekende.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 22/09/1982
Geboorteplaats Haarlem
Huidige club Ajax
Positie Doel
Rugnummer 1
Interlands 42
Doelpunten 0