Mark van Bommel

Mark van Bommel, van Limburgse komaf, doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en speelde van 1992 tot en met de zomer van 1999 153 competitieduels voor de Limburgers. Vanaf 1999 droeg de middenvelder het shirt van PSV en in zes seizoenen tijd maakte Van Bommel vier landskampioenschappen mee. In elk seizoen was Van Bommel sterkhouder op het middenveld en dat betekende een transfer naar FC Barcelona, waarvoor hij in het seizoen 2005/2006 slechts één jaar uitkwam. Wel wonnen de Catalanen in dat seizoen het landskampioenschap en pakten ze de Champions League. De absolute hoofdrol die hem in Spanje niet was weggelegd, had hij wel bij zijn volgende club: Bayern München. Hij werd zelfs aanvoerder, net als hij bij PSV was.

Oranje is voor Van Bommel een verhaal apart. In 2000 maakte hij zijn debuut voor Nederland, maar het EK in 2000 moest hij door de snijdende concurrentie nog aan zich voorbij laten. Voor het WK 2002 slaagde het Nederlands elftal er niet in zich te plaatsen en het EK 2004 liep vanwege een knieblessure uit op nog een teleurstelling. Op het WK 2006 speelde Van Bommel wel drie van de vier wedstrijden. Bondscoach Marco van Basten besloot Van Bommel echter na het WK 2006 niet meer op te roepen. Pas na het EK 2008 werd Van Bommel door notabene zijn schoonvader Bert van Marwijk weer opgeroepen. Tot nog toe speelde hij 53 interlands.

Met zijn huidige club Bayern München won Van Bommel afgelopen seizoen samen met teamgenoot Arjen Robben het Duitse landskampioenschap en de nationale beker. De finale van de Champions League werd ook bereikt, maar verloren van Internazionale.

Tijdens de winterstop 2010 / 2011 vertrok Van Bommel naar AC Milan waar hij een kortlopend contract kreeg vanwege zijn leeftijd. Tijdens zijn debuut in de kwartfinale van Coppa Italia tegen Sampdoria kreeg hij twee gele kaarten wat rood betekende en kon hij het veld verlaten. Weliswaar speelde Van Bommel in het basiselftal van AC Milan waarmee hij landskampioen werd in mei 2011.

Een jaar later (mei 2012) maakte Mark van Bommel bekend dat hij zijn contract niet bij AC Milan wilde verlengen, maar per het nieuwe seizoen terug keert naar zijn oude club in Eindhoven, PSV.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 22 April 1977
Geboorteplaats Maasbracht
Huidige club PSV
Positie Middenveld
Rugnummer 6
Interlands 74
Doelpunten