Robin van Persie

De in Rotterdam geboren Robin van Persie speelde in het seizoen 2001/2002 in het shirt van Feyenoord zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau. Uitgerekend in dat jaar zegevierde de Rotterdamse formatie in de finale van de UEFA Cup tegen Borussia Dortmund. Twee seizoenen later werd Van Persie, een linkspotige aanvaller, gescout door het grote Arsenal, waar hij in aanraking kwam met sterren als Thierry Henry, Patrick Vieira en Dennis Bergkamp. Tegenwoordig is de vleugelspeler zelf een ster in het team van trainer Arsené Wenger.

De spectaculaire verrichtingen van Van Persie bleven ook bij de technische staf van het Nederlands elftal niet onopgemerkt. Dat zorgde ervoor dat The Gunner op 8 juni 2005 tegen Roemenië zijn debuut mocht maken in het shirt van Oranje. Het interland daarop, tegen Finland, was hij al trefzeker. Inmiddels heeft Van Persie, die bekend staat om zijn fijne traptechniek, 42 interlands achter zijn naam staan. Daarin scoorde hij zestien keer. Voor zijn debuut in Oranje was Van Persie een hele poos aanvoerder van Jong Oranje.

Van Persie kan naast de positie als vleugelspeler ook als spits fungeren. In de aanloop naar het WK 2010 in Zuid-Afrika viel The Flying Dutchman in positieve zin op door in het oefenduel met Mexico twee keer te scoren. Hij lijkt daarmee in vorm, ondanks het vele blessureleed waarmee hij kampte dit seizoen. Het kunstje ‘twee keer scoren in één wedstrijd’ flikte van Persie twee keer eerder: tegen Wit-Rusland en Zweden.

Op 11 oktober 2013 scoorde Van Persie in de interland Nederland – Hongarije zijn 40- en 41ste doelpunt waarmee hij Patrick Kluivert als topscorer aller tijden in Oranje.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 6 August, 1983
Geboorteplaats Rotterdam
Huidige club Arsenal
Positie Aanval
Rugnummer 16
Interlands 70
Doelpunten 41