Stijn Schaars

Stijn Schaars, opgegroeid in het Gelderse Gendt, begon met voetballen in de jeugdopleiding van Vitesse. Bij de Arnhemmers maakte de linkspoot in 2003 zijn debuut tegen FC Utrecht. In 2005 verhuisde de in 1984 geboren middenvelder naar AZ, waar hij zich steeds meer in de kijker speelde. Zijn debuut voor het Nederlands elftal was op 16 augustus 2006 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland. Inmiddels heeft hij twaalf interlands gespeeld. Bij deelname aan het voorafgaande WK 2006 in Duitsland was hij dichtbij nadat hij door bondscoach Marco van Basten werd opgeroepen als stand-in. Geen enkele speler uit de Oranje-international raakte echter geblesseerd, waardoor Schaars weer huiswaarts kon keren.

Door blessureleed speelde Schaars in het seizoen 2007/2008 geen enkele minuut, maar in het seizoen daarop had hij een groot aandeel in het landskampioenschap van de Alkmaarders. Trainer Louis van Gaal roemde de speler door te zeggen dat Schaars zijn beste aankoop van het seizoen was, omdat hij zolang afwezig was. Momenteel speelt Schaars nog steeds bij AZ, de club waar hij tevens aanvoerder is.

In het verleden maakte Schaars deel uit van de selectie van Jong Oranje. Met die ploeg werd hij in juni 2006 Europees kampioen. De controlerende middenvelder wist in zijn loopbaan tot nu toe tien keer te scoren in 101 officiële wedstrijden.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 11 January 1984
Geboorteplaats Gendt
Huidige club Sporting Lissabon
Positie Middenveld
Rugnummer 17
Interlands 16
Doelpunten