Wesley Sneijder

Wesley Sneijder werd in 1984 geboren in Utrecht, maar doorliep de jeugdopleiding van Ajax. In 2003 mocht de kleine aanvallende middenvelder voor het eerst meedoen in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Sindsdien ging het snel met Sneijder, want de daaropvolgende seizoenen werd de tweebenige speler een vaste waarde op het middenveld van Ajax en pikte hij geregeld zijn doelpunt mee. Niet zomaar doelpunten, maar vaak wonderschone afstandschoten. In zijn laatste seizoen bij Ajax, de club waarmee hij in 2004 landskampioen werd, wist hij zelfs achttien keer het net te vinden.

Dat Sneijder mede dankzij zijn fijne traptechniek regelmatig scoorde, was ook Real Madrid niet ontgaan. De Koninklijke nam de Utrechter daarom in 2007 over van Ajax. In Madrid ontpopte Sneijder zich in het eerste seizoen nog wel uit als basisspeler, maar het seizoen daarop kon hij niet meer altijd rekenen op een plek in de basiself. In de zomer van 2009 mocht hij zelfs vertrekken. Trainer van Internazionale José Mourinho wist hier wel raad mee en haalde de behendige middenvelder over om naar Milaan te komen. Sneijder kwam en dat was achteraf gezien zeker geen verkeerde keuze: Internazionale werd landskampioen, won de nationale beker en veroverde de Champions League en Sneijder had in alle drie de competities een groot aandeel.

Bij het Nederlands elftal speelt Sneijder sinds 30 april 2003, toen hij mee mocht doen in het vriendschappelijk duel met Portugal. In de twee wedstrijden daarna scoorde hij allebei een keer, waarvan de laatste de openingstreffer was in de play-off wedstrijd tegen Schotland voor plaatsing voor het EK 2004. In de totaal 58 interlands die Sneijder speelde vond hij dertien keer het net. Belangrijke treffers waren vooral de twee doelpunten op het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk in de groepsfase tegen Italië en Frankrijk.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 9 June, 1984
Geboorteplaats Utrecht
Huidige club Internazionale
Positie Middenveld
Rugnummer 10
Interlands 81
Doelpunten 23