WK 2010

Het WK voetbal 2010 vond plaats Zuid-Afrika van 11 juni t/m 11 juli. Het toernooi werd gewonnen door Spanje die in de finale het met 0-1 overwon van Nederland. Oranje was optimistisch, want ze hadden al eerder gewonnen van de gevaarlijke landen als Portugal, Argentinie en Brazilie. Maar bondscoach Bert van Marwijk temperder de oranjefans om er niet per definitie er van uit te gaan dat Nederland wereldkampioen zou worden.

De finale wedstrijd van Nederland leek een beetje op die van twee jaar terug op het WK voetbal 2006 in Duitsland, er werden veel overtredingen gemaakt waardoor ook de Engelse scheidsrechter Howard Webb de gele en rode kaarten tevoorschijn wist te halen.

Tijdens het WK voetbal werden er 64 wedstrijden gespeeld waarin 145 doelpunten gescoord werden. De topscoorders van het toernooi werden de Duitse speler Thomas Muller, onze eigen Wesley Sneijder, de Spaanse David Villa en de Argentijnse speler Diego Forlan die allen vijf doelpunten wisten te scoren op het toernooi. Diego Forlan werd tevens uitgeroepen tot beste speler van het WK 2010.

Omdat het toernooi helemaal in Zuid-Afrika was werden er in Nederland veel feesten georganiseerd waar de oranjefans op een groot beeldscherm de wedstrijden konden bekijken. Zo organiseerde Radio 538 in de RAI en op het Museumplein in Amsterdam een feest. Nederland was echt in de ban van Oranje en van de vuvuzela’s die in Zuid-Afrika enorm populair waren in de stadions.

Omdat Nederland tweede werd op het WK voetbal 2010 en goede prestaties hadden geleverd kreeg Oranje op 13 juli een rondvaart door de Amsterdamse grachten met een eindfeest op het Museumplein, waar Armin van Buuren de sfeer er lekker wist in te brengen met de Swedish House Maffia.

Selectie Nederlands elftal WK 2010

Doel: Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Sander Boschker.

Verdediging: John Heitinga, Joris Mathijsen, Andre Ooijer, Khalid Boulahrouz, Edson Braafheid, Gregory van der Wiel.

Middenveld: Giovanni van Bronckhorst, Ibrahim Afellay, Demy de Zeeuw, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Stijn Schaars, Mark van Bommel.

Aanval: Dirk Kuijt, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Eljero Elia, Ryan Babel.

[toernooi id=”2010″]